“We leren langzaam, slechts één les per keer, maar om gezond en gelukkig te worden, moeten we die ene les leren, die het geestelijke zelf ons aanreikt”
(uit: Verzamelde geschriften van Edward Bach)

 

 

Op de foto: Het huis van Dr. Bach in Mount Vernon, U.K., waar tegenwoordig het Bach Centre gevestigd is.

Wie was Bach?

    

Dr. Edward Bach was een Engelsman die tussen 1886 en 1936 leefde. Hij was arts, bacterioloog en had zijn praktijk in Londen. Bach geloofde niet alleen in de traditionele geneeskunde, maar ook dat er voor iedere kwaal een natuurlijk geneesmiddel bestond en was daarom ook homeopaat. Dr. Edward Bach werd in 1917 ernstig ziek en ontdekte toen dat hij vanuit zijn intuïtie wist, wat voor geneeskrachtige eigenschappen planten bezaten en welke kwalen zij konden genezen. 

 
 

Geneeskrachtige eigenschappen

Door zijn sterke interesse in de geneeskrachtige eigenschappen van de planten, breidde hij zijn kennis uit en gaf in 1930 zelfs zijn praktijk in Londen op, om de natuur in te trekken.  Hij ging op zoek naar díe planten en wilde bloemen met geneeskrachtige eigenschappen. Hij onderging zelf elke stemming en stond stil bij de lichamelijke symptomen die volgden en zocht dan verder naar de juiste bloem, die zijn gemoedstoestand tot rust kon herstellen.  Zodra Bach de juiste bloem had gevonden, verdwenen de klachten al vaak na een paar uur. Tijdens zijn levensreis, ontdekte hij 38 bloemen, die de mens mag gebruiken om negatieve emoties te genezen.  Zo ontstonden de 38 Bach Bloesem remedies, waar wij als “nabestaanden” erg veel baat bij kunnen hebben. Om onszelf naar een groter geheel te brengen en vrede in en met onszelf te ervaren. De remedies bieden troost en genezing voor elke gemoedstoestand. De Bach Bloesem remedies zijn een onderdeel van een holistische behandeling, waar de gehele persoon wordt behandeld en dus niet alleen de symptomen van de kwaal. We kunnen stellen dat Dr. Edward Bach een zeer sensitief persoon was, wat erg graag zijn filosofie wilde overdragen aan anderen mensen. Zijn mooie nalatenschap wordt met groot respect behandeld en is tot op heden onveranderd gebleven. 

 

Moeder essence

Onder strikte kwaliteitscontrole en volgens de oorspronkelijke methodes en eisen van Dr. Edward Bach zelf, maakt men in Engeland - zijn thuisland - nog steeds de moederessence voor de Bach Bloesem remedies. Alleen deze remedies mogen onder de naam Bach Bloesem remedies verkocht worden.

Ik werk alleen met de originele Bach Bloesem remedies. Dit doe ik om Dr. Edward Bach zijn liefdevolle filosofie in ere te houden en omdat het exact zo gemaakt wordt, zoals Dr. Edward Bach zelf bepaald heeft. Zo is zijn werk van generatie op generatie overgedragen.

 

 “Laten we op zoek gaan naar wat ons het meeste in het leven aantrekt en datgene ook daadwerkelijk gaan doen. Laat dat dan zo’n eenheid met onszelf worden dat het even natuurlijk is als ademhalen; even natuurlijk als het voor de bij is om honing te verzamelen en voor de boom om zijn bladeren te laten vallen in de herfst en nieuwe bladeren te produceren in de lente. Als we de natuur bestuderen, zien we dat ieder schepsel, iedere vogel, boom of bloem zijn of haar eigen rol heeft te spelen, zijn of haar eigen en bijzondere bezigheid heeft waarmee het hele universum wordt verrijkt” 

- Dr. Edward Bach